През 1879 г. княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за

...
През 1879 г. княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за
Коментари Харесай

На този ден: Започва Битката при Курск - най-голямата танкова битка в историята

През 1879 година  княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за основаване на Министерство на вътрешните работи  и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи път Председател на Министерски съвет. С решение на Министерски съвет от 28 февруари 1992г. денят е разгласен за Празник на чиновниците на Министерство на вътрешните работи в България. 
Прочетете още
През 1932г.  Антонио де Оливейра Салазар става министър председател на Португалия , открива властнически режим и ръководи като деспот до 1968 година Салазар е последовател на колониалната политика, а страната има в този миг много колонии изключително в Африка.

Избухналите колониални войни от началото на 60-те години на XX век подкопават режима на Салазар. Все повече военни и жители схващат, че задържането на колониалната империя на страната става отвратително и неизпълнимо задължение. През 1968 година Салазар е покосен от мозъчен удар и към този момент не е в положение да седи отпред на страната. Прекарва идващите две години в родния си град, където умира през юли 1970 година

 Антонио Салазар

През 1943г. по време на  Втора международна война стартира Битката при Курск , която е и най-голямата танкова борба в историята.

В нея вземат присъединяване 4 милиона бойци, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета. Това е последната огромна немска атака против Червената войска. Част от борбата при Курск е и най-голямата танкова борба в историята. Поражението при борбата при Сталинград (1942 – 1943 г.) и последвалото зимно съветско нахлуване водят до образуването на издаденост, в следената от немските войски територия, с широчина към 192 км и дълбочина 120 км към град Курск. Адолф Хитлер вижда в редуцирането ѝ опция за връщане на изгубения авторитет и изгубената стратегическа самодейност. Битката при Курск се води от 5 юли до 23 август 1943 година в региона на Курската дъга. Немските офанзивни интервенции завършват на 13 юли. Според руските историци борбата при Курск завършва на 23 август, след завладяването на Харков.

На днешната дата през 1954г. по радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That`s All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky. Поради тази причина  датата се счита за рожден ден на рок-енд-рола .

През 1971 година в  Съединени американски щати е понижена възрастта за изборно право  на жителите от 21 година на 18 г. 

През 1975г. Кабо Верде придобива самостоятелност от Португалия.

На днешната дата е роден огромният български артист  Николай Бинев.  Рожден ден чества рекордьора по мачове за националния тим по футбол  Стилиян Петров


Николай Бинев със брачната половинка си Домна Ганева

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР